Hartcoherentie groepscursus ‘Personal Stress Management’

Eigenlijk weten we het allemaal: een betere gezondheid begint bij gemoedsrust in ons hart.Een HartCoherentie groepstraining kan een oplossing bieden wanneer het stresssysteem uit balans is geraakt

Voor wie?

Voor mensen met klachten zijn zoals CVS, ME, fibromyalgie, chronische lage rugpijn, maar ook met burnout, angst- en paniekstoornissen, slapeloosheid, hartkloppingen, hoge bloeddruk of depressie.

Wat doen we?

Door middel van biofeedback worden de lichaamsfuncties gemeten en toonbaar gemaakt die ons meer vertellen over ons stressniveau. Bij stress reageert ons hart onmiddellijk en laat vervolgens een patroon in het hartritme zien dat uit balans of zogenoemd niet coherent is. Door het trainen van de hartcoherentie wordt de balans in het hartritme weer hersteld. De kracht van de in de HCT aangeboden methode ligt in de combinatie van eenvoud en effect.

De gevolgen voor de gezondheid zijn verstrekkend. Kernwoorden zijn: zelfbewustzijn, zelfsturing, zelfcontrole.

Praktische informatie

De HartCoherentieTraining (HCT) ‘Personal Stress Management’, bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1 uur per week met 4-8 personen. Theorie en praktijk worden afgewisseld. Geleerd wordt o.a. hoe het lichaam reageert op stress. Ontdekt wordt ondermeer hoe het hart reageert op de ademhaling en emoties. Geleerd wordt hoe hersteld kan worden van spanning en stress.

Met het computerprogramma emWave Desktop® wordt tijdens de training geleerd met behulp van (bio)feedback en specifieke oefeningen en technieken greep te krijgen op gevoel en functioneren. Thuis wordt  met de emWave2® geoefend. Dit is een klein en eenvoudig mee te nemen apparaat dat op elk moment (bio)feedback geeft over de coherentie van de drager. Het apparaatje kan aangeschaft of in bruikleen (€30,- p. 2 mnd.)verstrekt worden gedurende de training (aanschaf/borg 220 euro). Voor een optimaal resultaat is het gedurende de training van 3-4 maanden noodzakelijk om dagelijks circa 15 minuten, verspreid over de dag, de geleerde technieken te oefenen door middel van de emWave2®.